a

198 West 21th Street,
Suite 721 New York

Cell: +95 (0) 123 456 789

Achtergrond

HET BEGON ZÓ

Tekenen deed ik vroeger altijd graag en was beslist een ‘Dromer’. Ik kon uren bezig zijn met het tekenen van monsters en draken en speelde regelmatig het Dungeons & Dragons bordspel met vrienden. Ik had een voorliefde voor de verhalen van Ursula Le Guin (Wizard of Earth Sea) en Tanith Lee. Daarnaast leerde ik mijzelf striptekenen. Die boeken heb ik nog steeds en kan er geen afstand van doen!

Later ben ik ook digitaal gaan tekenen met programma’s als ToonBoom (animatie) Ik had daarbij een voorliefde voor zwart-wit tekenen en heb ooit de covers mogen maken voor een Nederlands Rolspellen blad.

Die hang naar zwart-wit ben ik nooit kwijtgeraakt. In fotografie maar ook in films, is het nog steeds mijn meest favoriete genre.

 

Fotografie

Op mijn veertiende kreeg ik een camera van mijn Oom, waarmee ik mocht experimenteren. Het was een camera waarin filmrolletjes gingen en het was nog best lastig, die dingen in de camera te krijgen! Bovenop de camera zat een ingeklapt hendeltje, dat je eruit kon trekken en waarmee de film strakker kon worden gezet of kon worden teruggedraaid. Dat ging regelmatig mis, omdat ik de randen van de film niet goed op de tandjes van de rol kreeg, voordat ik de achterkant van de camera dicht deed. Het gevolg? Een film die op dezelfde plaats bleef zitten en dus ‘tig’ keer werd belicht! Ik heb het zelfs een keer voor elkaar gekregen om de randen van de film aan gort te draaien, waardoor ik de film er niet meer uit kreeg…

Ik heb zelfs nog een ontwikkellab gehad (Opemus/Axomat), maar daar brouwde ik niks van. Ik goochelde met ontwikkelvloeistof en stopbaden om een fatsoenlijke foto te produceren, maar de meesten kwamen er onderbelicht en flets uit. Kortom, voor mij was de overgang naar digitaal een geschenk uit de hemel!

Computers en tekenen/ontwerpen

Ik ben opgegroeid met de eerste computers voor thuisgebruik. ZX81 van Sinclair, ZX Spectrum, Commodore 64 en Amiga, waarvan ik de laatste helemaal geweldig vond.
De demo van de ‘Juggler’ (een jonglerend poppetje in 3D) stal mijn hart en ik sloot destijds dan ook een lening af, om er een te kunnen kopen… Het werken met DPaint, ImageFX, Photonpaint (en Imagine voor 3D scenes) won het van tekenen met potlood en dat is niet meer veranderd. De mogelijkheden met computers zijn tegenwoordig zo enorm, dat ik dat in elk geval niet kan evenaren met traditionele gereedschappen. Een fout maken is tegenwoordig minder erg. Je corrigeert het gemakkelijk weer, dankzij ‘lagen’ (layers) in Photoshop. Daarvoor gebruikte ik Tippex© en witte plakkaatverf om zwarte vegen te maskeren 😉 Later ben ik online cursussen gaan volgen om beter te leren fotograferen en mijn weg te leren vinden in Photoshop, Lightroom en andere programma’s.

Een eigen (fotografie) bedrijf

Mijn laatste functie in loondienst was functioneel beheerder bij een gemeentelijke organisatie, waar ik medeverantwoordelijk was voor het functioneren van de website en alles dat daarmee samenhing. Dat en omdat ik thuis altijd al bezig was met websites, wist ik aardig de weg in een aantal content management systemen (Joomla, Drupal, WordPress). Die kennis kon ik goed toepassen op mijn eigen website. WordPress was voor mij uiteindelijk het meest geschikt, omdat het vrij veel uitbreidingen kent. Daarnaast is het gratis, al kent het wel een (kleine) leercurve om er mee om te kunnen gaan.

Vanuit de fotografie leek de stap een eigen bedrijf te beginnen, een logische. Toch was het niet zo vanzelfsprekend. Het heeft mij een aantal jaren gekost om alles uit te zoeken. Dat had vooral te maken met het vinden van een richting binnen de fotografie (er zijn er tientallen!) en mijn geringe kennis van bedrijfsvoering. Daarnaast ben ik introvert en dat is soms lastig bij het aangaan van nieuwe contacten. Dit jaar is dan ook het eerste jaar dat alles écht vorm krijgt

De Toekomst

Het gaat er om dat ik herkenbaar ben voor klanten en dat het duidelijk is wat ik doe.

Foto kunst op maat is wat ik maak. Het gaat er daarbij niet om wat mijn visie is op wat er aan de wand komt, maar wat u prettig vindt om naar te kijken. Ik werk daarin ondersteunend.

[Klik op de afbeelding voor een 100% vergroting]

Mijn korte termijn visie is, om PICTUALS© meer bekendheid te geven binnen Middelburg en omgeving. Het moet het ‘go-to’ adres worden voor mensen die kwaliteit, maar bovenal originaliteit verkiezen boven een standaardfoto aan hun muur. Het foto kunstwerk moet als vanzelfsprekend voortvloeien uit de samenwerking, tussen de klant als opdrachtgever en mij als fotograaf.

Op lange termijn is het mijn doel om uit te groeien tot een begrip in de regio en misschien zelfs daarbuiten. Om die reden ben ik vindbaar via de  volgende links

pictuals.nl, pictuals.com, edvanderveer.com, edvanderveer.nl en fotokunstopmaat.nl